UNGE PÅ REJSE I DEMOKRATI
klik på ovenstående tidslinje for at starte eller forsætte på din rejse i demokratiets historie
16
N. F. S. Grundtvig
1783 – 1872

Beskrivelse:

"Er lyset for de lærde blot til ret og galt at stave? Nej, himlen under flere godt, og lys er himlens gave…." ( Uddrag: "Er lyset for de lærde blot" N.F.S. Grundtvig, 1839)

Der er skrevet og fortalt uendeligt meget om Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Og han var selv en yderst produktiv forfatter. Grundtvig var bl.a. teolog og salmeforfatter og afgørende for dannelsen af højskole- og friskolebevægelsen i Danmark. Oplysning og frihed til folket var centrale temaer for Grundtvig, hvilket han kæmpede for gennem hele sit politiske virke. Til at begynde med, var han dog hverken stemmeberettiget eller valgbar, da han ikke ejede ejendomme.

Omkring 1835 var valgretten stadig ikke fri og almindelig for alle. Grundtvig agiterede ivrigt for at gøre op med "den sorte skole" og ønskede at skabe en skole for folket, "en skole for livet." Han var som medlem af rigsforsamlingen med til at give Danmark Grundloven og spiller derfor en vigtig rolle i dansk historie og politik. Læs mere i Demokratikanon, kap. 16.

N. F. S. Grundtvig, 1820